Έλος της Αιγός
Το Έλος της Αιγός (λατιν. Palus Caprae ή απλώς Capreae[1]) ήταν ελώδης τοποθεσία κοντά στην αρχαία Ρώμη, δίπλα στο Άρεως Πεδίον ή μέρος αυτού, στα δυτικά του Βωμού του Άρεως που υποτίθεται ότι είχε ιδρύσει ο βασιλιάς Νουμάς Πομπίλιος. Στη μικρή τοπογραφική κοιλότητα όπου υπήρχει το έλος, ανεγερθηκε αργότερα το Πάνθεον. Το έλος τροφοδοτούσε ένα ρυάκι που ονομαζόταν Πετρωνία Άμνις[2][3], αλλά πριν το τέλος του 1ου αιώνα π.Χ. είχε εξαφανισθεί ή αποστραγγισθεί.
Σύμφωνα με την παράδοση για την οποία είναι κυρίως γνωστό, στο Έλος της Αιγός εξαφανίσθηκε με μυστηριώδη τρόπο ο ιδρυτής και πρώτος βασιλιάς της Ρώμης, ο Ρωμύλος, ενώ συνεδρίαζε μαζί με τους συμβούλους του (τους πρώτους συγκλητικούς) στη διάρκεια μίας ξαφνικής και βίαιης καταιγίδας και πλημμύρας, σε συνδυασμό με έκλειψη ηλίου, στις 5-7 Ιουλίου του 717 ή του 716 π.Χ.. Κατά μία εκδοχή τον σκότωσαν οι ίδιοι οι σύμβουλοί του, κατόπιν τον κομμάτιασαν και μοιράσθηκαν από ένα κομμάτι του ο καθένας, το οποίο και εξαφάνισαν. Οι Ρωμαίοι ξεσηκώθηκαν εναντίον τους. Προκειμένου να τους καθησυχάσουν, οι σύμβουλοι έπεισαν τον Ιούλιο Πρόκουλο, στενό φίλο του Ρωμύλου, να τους βεβαιώσει ότι αναλήφθηκε-ανυψώθηκε στον ουρανό από τον θεό Άρη (Μαρς), και ότι για τον λόγο αυτόν θα έπρεπε στο εξής να τον λατρεύουν ως θεό, υπό την επωνυμία Κουιρίνος. Το περιστατικό εορταζόταν κάθε έτος στην ομώνυμη θερινή εορτή Καπροτίνια (7 Ιουλίου).
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Οβιδιου Fasti, 2.491
- ↑ Nicholas Purcell: «Rome and the Management of Water: Environment, Culture, and Power», στο Human Landscapes in Classical Antiquity: Environment and Culture, Routledge, 1996, σελ. 184
- ↑ Mark Bradley (26 Ιουλίου 2012). Rome, Pollution and Propriety: Dirt, Disease and Hygiene in the Eternal City from Antiquity to Modernity. Cambridge University Press. σελίδες 88–. ISBN 978-1-107-01443-5.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Το ομώνυμο λήμμα στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 2, σελίδα 577